Pogođeni pandemijom virusa korona, potrošači širom svijeta su bili prnuđeni da se naviknu na novi način života pa i same kupovine. Sve veći primat i na našem tržištu zauzima internet kupovina. Nažalost, naš sistem do sada nije prepoznao značaj internet trgovine, te je nije dovoljno ni uredio. Veliki broj internet trgovina uopšte nije registrovan, a samim tim potrošači nemaju ni mogućnost da budu zaštićeni. U ovoj oblasti više interesa i asistencije je potrebno od nadležnih republičkih ministarstava, inspektorata i poreske uprave, kako bi se internet trgovina stavila u legalne tokove, odnosno kako bi se stekli preduslovi za registrovanje on-line trgovine, jer je to jedini način da potrošači mogu da ostvare svoja prava. Svakodnevno se putem različitih stranica prodaje velika količina robe, te se samim tim podržava i siva ekonomija.

Prošlu godinu kao i početak ove, obilježili su potrošački prigovori ka turističkim agencijama, zbog nerealizovanih turističkih aranžmana. Važno je napomenuti da svaki potrošač ima pravo na povrat novca u slučaju nerealizovanog putovanja. Vaučeri koje im agencije nude, jeste samo jedna od mogućnosti realizacije putovanja u idućem periodu, ali ne i obaveza koju potrošač treba da prihvati. Pravo izbora je na nama, potrošačima!

Najviše potrošačkih prigovora dolazi iz oblasti usluga od opšteg ekonomskoh interesa, što podrazumijeva komunalna preduzeća i telekom operatere. I dalje se ne čuje dovoljno glas potrošača kroz komisije za rješavanje potrošačkih prigovora kod pružaoca ovih usluga. Pored navedenog, primjetan je nedostatak stručnih i obrazovanih zaposlenika koji rade sa potrošačima kod pružaoca komunalnih usluga i telekom operatera prilikom primanja prigovora potrošača i odgovora na njih. Godinu iza nas obilježila je i samovolja pojedinih telekom operatera koji su zatamnjivanjem, ali i gašenjem određenog TV sadržaja, pokazali da im nije u interesu zadovoljstvo potrošača, jer monopol koji im je omogućen u ovoj oblasti ne daje mogućnost potrošaču na nadoknadu ili umanjenje ugovorene usluge za što su zakonski bili obavezni.

Ipak u potrošačkoj godini kakva je iza nas, osam od ukupno devet udruženja koja se nalaze u evidenciji Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, kao udruženja koja su bave zaštitom potrošača, pristupila su osnivanju Saveza. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti da ostvarimo veći stepen zaštite potrošača u Srpskoj, kaže se u saopštenju za javnost bijeljinskog Udruženja potrošača "Zvono".